Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Muffinki dyniowe – jesienny deser

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska
  • Prep Time:10
  • Cook Time:35
  • Czas przygotowania:45 minutes

Składniki

Scale

300 g puree z dyni

200 g mąki (1:1 pszenna i jaglana)

1 jajko

70 g mleka

60 g oleju

50 g cukru

niepełna łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

szczypta przyprawy korzennej


Instrukcja

Najpierw zmieszałam w jednej misce: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i przyprawę korzenną.

W drugiej miseczce wymieszałam wszystko co mokre, czyli: jajko, mleko i olej.

Następnie połączyłam wszystko dodając puree z dyni.

Podobno długie mieszanie ciasta muffinkowego powoduje, że są one twarde.

Piekarnik nagrzałam do 190 stopni, w tym czasie włożyłam do posmarowanych olejem foremek ciasto i posypałam pestkami dyniowymi. Piekłam 35 minut. O tym, że były gotowe wiedziałam, bo patyczek do szaszłyków którym sprawdzałam ciastka był suchy po nakłuciu ich.


Keywords: dynia, muffiny, zdrowe słodycze