Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon
Brownie

Nieco dietetyczne brownie

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska
  • Prep Time:10
  • Czas przygotowania:10 minutes

Składniki

Scale

2 garście posiekanych orzechów laskowych (ja mieliłam je w Thermomixie na obrotach 6 przez 3 sek)

150 g masła

150 g gorzkiej czekolady (można dodać jeszcze z 50g do dekoracji)

200 g ugotowanej czerwonej fasoli (może być też z puszki)

2 jajka

banan

10 namoczonych suszonych daktyli

łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

kilka kropli olejku waniliowego (może być również szczypta sproszkowanej wanilii)

ewentualnie: bita śmietana, owoce


Instrukcja

W naczyniu rozpuść masło z pokruszoną na kawałki czekoladą. Następnie dodaj: fasolkę, jajka, banana, daktyle , proszek do pieczenia, sól i olejek waniliowy i dokładnie wszystko zmiksuj na jednolitą masę.

Na koniec dosyp orzechy, wymieszaj lekko i przelej do foremki (ja wylałam do okrągłej tortownicy, ale równie dobrze mogłaby to być prostokątna foremka).

Można jeszcze utrzeć pozostałe 50 g czekolady na wierzchu do dekoracji, ja jednak postanowiłam udekorować moje brownie bitą śmietaną i owocami.


Notatki

Czekoladę można podobno również zastąpić sproszkowanym kakao, które pojawia się w większości zdrowszych przepisów (w ilości 2-3 łyżeczki).

Keywords: brownie, brownie z fasolą, domowe wypieki, thermomix