Składniki
2 garście posiekanych orzechów laskowych (ja mieliłam je w Thermomixie na obrotach 6 przez 3 sek)
150 g masła
150 g gorzkiej czekolady (można dodać jeszcze z 50g do dekoracji)
200 g ugotowanej czerwonej fasoli (może być też z puszki)
2 jajka
banan
10 namoczonych suszonych daktyli
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
kilka kropli olejku waniliowego (może być również szczypta sproszkowanej wanilii)
ewentualnie: bita śmietana, owoce
Instrukcja
W naczyniu rozpuść masło z pokruszoną na kawałki czekoladą. Następnie dodaj: fasolkę, jajka, banana, daktyle , proszek do pieczenia, sól i olejek waniliowy i dokładnie wszystko zmiksuj na jednolitą masę.
Na koniec dosyp orzechy, wymieszaj lekko i przelej do foremki (ja wylałam do okrągłej tortownicy, ale równie dobrze mogłaby to być prostokątna foremka).
Można jeszcze utrzeć pozostałe 50 g czekolady na wierzchu do dekoracji, ja jednak postanowiłam udekorować moje brownie bitą śmietaną i owocami.
Notatki
Czekoladę można podobno również zastąpić sproszkowanym kakao, które pojawia się w większości zdrowszych przepisów (w ilości 2-3 łyżeczki).
Keywords: brownie, brownie z fasolą, domowe wypieki, thermomix