Opis
Podstawą tradycyjnego gomasio są prażone ziarna sezamu (zamawiam je w tobio). Zajadam się teraz nimi, ponieważ jest on świetnym źródłem wapnia (10 łyżeczek zużytych w przepisie dostarcza niemal połowę dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek). Sam sezam działa również przeciwzapalnie, obniża ciśnienie krwi, a zawartym w nim substancjom przypisuje się działanie prewencyjne m.in w przypadku nowotworów skóry, piersi i prostaty.
Składniki
10 łyżeczek sezamu
1 łyżeczka soli
Instrukcja
Sól wrzucam na suchą patelnię i podprażam. Po chwili dodaję sezam i dalej podgrzewam intensywnie mieszając, bo spalony sezam smakuje i pachnie okropnie. Gdy ziarna zciemnieją i są uprażone, a w kuchni unosi się orzechowy aromat, zdejmuję patelnię z gazu.
Gdy mieszanka przestygnie (i odpruje z niej reszta wilgoci) ucieram ją w moździerzu. Następnie przesypuję ją do słoiczka, który trzymam w ciemnym chlebaku.
Notatki
Gomasio dodaję do dań zamiast soli, a najbardziej lubię wysypane na kanapkę ze świeżutkiego chleba z masłem!
Nutrition
- Serving Size:10
- Calories:656
- Fat:59,9
- Carbohydrates:2,1
- Fiber:7,9
- Protein:27,4
Keywords: przekąski, sezam, wapń, zdrowe kości