Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Gomasio – zdrowy zamiennik soli

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska
  • Prep Time:5
  • Cook Time:5
  • Czas przygotowania:10 minutes

Opis

Podstawą tradycyjnego gomasio są prażone ziarna sezamu (zamawiam je w tobio). Zajadam się teraz nimi, ponieważ jest on świetnym źródłem wapnia (10 łyżeczek zużytych w przepisie dostarcza niemal połowę dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek). Sam sezam działa również przeciwzapalnie, obniża ciśnienie krwi, a zawartym w nim substancjom przypisuje się działanie prewencyjne m.in w przypadku nowotworów skóry, piersi i prostaty.


Składniki

Scale

10 łyżeczek sezamu

1 łyżeczka soli


Instrukcja

Sól wrzucam na suchą patelnię i podprażam. Po chwili dodaję sezam i dalej podgrzewam intensywnie mieszając, bo spalony sezam smakuje i pachnie okropnie. Gdy ziarna zciemnieją i są uprażone, a w kuchni unosi się orzechowy aromat, zdejmuję patelnię z gazu.

Gdy mieszanka przestygnie (i odpruje z niej reszta wilgoci) ucieram ją w moździerzu. Następnie przesypuję ją do słoiczka, który trzymam w ciemnym chlebaku.


Notatki

Gomasio dodaję do dań zamiast soli, a najbardziej lubię wysypane na kanapkę ze świeżutkiego chleba z masłem!


Nutrition

  • Serving Size:10
  • Calories:656
  • Fat:59,9
  • Carbohydrates:2,1
  • Fiber:7,9
  • Protein:27,4

Keywords: przekąski, sezam, wapń, zdrowe kości