Opis
Jeżeli takie danie, to już bez dietetycznych oszustw i ulepszeń. Nie ma mowy o kompromisach, kotletach bez tłuszczu albo z drobiu.
Składniki
300 g wieprzowiny
kilka białych bułek
mleko
jajko
siekany koperek
sól i pieprz
Instrukcja
Zmieliłam wieprzowinę, kupiłam więc kilka białych bułek, jedną zostawiłam, resztę podarłam i ususzyłam. Dziś suche zmieliłam, tę pojedynczą namoczyłam w mleku (w domu było tylko owsiane – to jedyna zmiana).
Wymieszałam mięso (około 300g) z jajkiem, rozmoczoną i rozgniecioną w palcach bułką oraz garścią siekanego koperku. Część ukulałam w dłoniach i klopsiki zagotowałam w wywarze warzywnym dla Tadzika.
Do reszty mięsa dodałam trochę soli, pieprzu i tradycyjnie uformowane kotlety obtoczyłam w świeżo zmielonej bułce tartej, a następnie usmażyłam.
Notatki
Wiele potraw można przygotować dla maleństwa, a potem doprawić je tak, aby smakowały dorosłym.
Zjedliśmy je z ziemniaczkami i kiszonymi warzywami.