Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Mielone i klopsiki – obiad dla całej rodziny

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska

Opis

Jeżeli takie danie,  to już bez dietetycznych oszustw i ulepszeń. Nie ma mowy o kompromisach, kotletach bez tłuszczu albo z drobiu.


Składniki

Scale

300 g wieprzowiny

kilka białych bułek

mleko

jajko

siekany koperek

sól i pieprz


Instrukcja

Zmieliłam wieprzowinę, kupiłam więc kilka białych bułek, jedną zostawiłam, resztę podarłam i ususzyłam. Dziś suche zmieliłam, tę pojedynczą namoczyłam w mleku (w domu było tylko owsiane – to jedyna zmiana).

Wymieszałam mięso (około 300g) z jajkiem, rozmoczoną i rozgniecioną w palcach bułką oraz garścią siekanego koperku. Część ukulałam w dłoniach i klopsiki zagotowałam w wywarze warzywnym dla Tadzika.

Do reszty mięsa dodałam trochę soli, pieprzu i tradycyjnie uformowane kotlety obtoczyłam w świeżo zmielonej bułce tartej, a następnie usmażyłam.

 


Notatki

Wiele potraw można przygotować dla maleństwa, a potem doprawić je tak, aby smakowały dorosłym. 

Zjedliśmy je z ziemniaczkami i kiszonymi warzywami.