Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Domowe bułeczki pszenne

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska
  • Prep Time:30
  • Cook Time:20
  • Czas przygotowania:50 minutes
  • Porcje:12 1x

Składniki

Scale

100g ziaren orkiszu, które zmieliliśmy na mąkę (jeżeli nie masz możliwości zmielić ziaren na mąkę wybierz po prostu razową) – ja chciałam pokazać Stasiowi jak zrobić ją w domu;

400g mąki pszennej;

czubata łyżeczka soli

40g oleju

12 g suchych drożdży (lub 40 g świeżych)

szczypta cukru

odrobina letniej wody lub mleka

opcjonalnie – żółtko, do posmarowania bułek


Instrukcja

1/ Drożdże rozprowadzam w mleku lub wodzie z odrobiną cukru. W tym czasie zmieliliśmy mąkę i zmieszaliśmy wszystkie pozostałe składniki.

2/ Następnie dodałam drożdże i pozostawiłam ciasto przez chwilę, aby lekko wyrosło.

3/ Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i uformowaliśmy 12 bułeczek (pomysły na ich kształt Stasiu miał różne, dlatego są nieco porwane ;)). Bułki posmarowałam ‘rozbełtanym’ żółtkiem – dlatego się świecą. Można było również posypać je np. ziarenkami.

4/ Następnie bułki trafiły na 20 minut do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika.



Nutrition

  • Serving Size:1
  • Calories:178
  • Fat:3,9
  • Carbohydrates:30
  • Fiber:1,8
  • Protein:4,8

Keywords: Śniadanie, wypieki, orkisz, rodzinny poranek, bułeczki