Składniki
100g ziaren orkiszu, które zmieliliśmy na mąkę (jeżeli nie masz możliwości zmielić ziaren na mąkę wybierz po prostu razową) – ja chciałam pokazać Stasiowi jak zrobić ją w domu;
400g mąki pszennej;
czubata łyżeczka soli
40g oleju
12 g suchych drożdży (lub 40 g świeżych)
szczypta cukru
odrobina letniej wody lub mleka
opcjonalnie – żółtko, do posmarowania bułek
Instrukcja
1/ Drożdże rozprowadzam w mleku lub wodzie z odrobiną cukru. W tym czasie zmieliliśmy mąkę i zmieszaliśmy wszystkie pozostałe składniki.
2/ Następnie dodałam drożdże i pozostawiłam ciasto przez chwilę, aby lekko wyrosło.
3/ Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i uformowaliśmy 12 bułeczek (pomysły na ich kształt Stasiu miał różne, dlatego są nieco porwane ;)). Bułki posmarowałam ‘rozbełtanym’ żółtkiem – dlatego się świecą. Można było również posypać je np. ziarenkami.
4/ Następnie bułki trafiły na 20 minut do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika.
Nutrition
- Serving Size:1
- Calories:178
- Fat:3,9
- Carbohydrates:30
- Fiber:1,8
- Protein:4,8
Keywords: Śniadanie, wypieki, orkisz, rodzinny poranek, bułeczki