Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Domowa nutella – wersja pierwsza z gruszką

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska

Składniki

Scale

4 garście orzechów laskowych (około 200g)

2 czubate łyżeczki kakao

1 łyżeczka miodu

1 dojrzała obrana gruszka


Instrukcja

Orzechy wrzuć na suchą patelnię i praż je, mieszając, przez kilka minut. Po tym czasie suche skórki (dające gorzki smak) będą z łatwością odchodzić z orzechów. Ja przesypałam je na ściereczkę i pocierałam, dzięki czemu skórki same się oddzieliły.

Następnie wrzuć orzechy do blendera i w zależności od jego mocy miel je przez kilka minut. Ważne, aby osiągnąć moment, gdy po zmieleniu zaczniemy widzieć tłuszcz w miazdze. Wtedy dodaj pozostałe składniki i jeszcze przez chwilę miel masę.


Keywords: domowa nutella, kakao, orzechy laskowe, zdrowe słodycze