Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Ciasto rabarbarowe

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska

Składniki

Scale

Ciasto:

3  ½   szkl maki z płaskurki lub samopszy*

2/3 szkl ksylitolu

1 kostka masła

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

3 całe jaja

Szczypta soli

Kilka kropli olejku waniliowego

Owoce:

10 lasek rabarbaru

2 łyżki ksylitolu

1 szczypta cynamonu

1 garść płatków migdałowych


Instrukcja

Rabarbar umyj i pokrój na kawałki długość 1,5-2 cm. Jeżeli będzie to konieczne pozbądź się dłuższych włókien.

Kawałki rabarbaru zasyp ksylitolem i zostaw na kilka godzin aby puściły sok (nie będzie nam on potrzebny do ciasta), dlatego można dolać go np. do kompotu.

Do miski wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ksylitolem.

Kostkę zimnego masła oprósz mąką i ucieraj na tarce o dużych oczkach. Co jakiś czas posypuj tarkę mąką i mieszaj proszkiem wiórki masła, żeby się nie sklejały. Pamiętaj, że kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania.

Dodaj jajka i ciasto wymieszaj, uformuj z niego 2 kule i odłóż do lodówki, żeby odpoczęło.

Po pół godzinie połowę ciasta rozłóż na blaszce, nakłuj widelcem i znowu włóż na 20-30 minut do lodówki. Następnie piecz spód ciasta około 15 minut w 180 stopniach.

Drugą część ciasta rozwałkuj i wytnij z niej paski do dekoracji, możne też kłaść je w formie kółek, serduszek lub mniej regularnych placuszków:)

Na lekko kruchy spód wyłóż odsączonego rabarbaru, podsyp go cynamonem i płatkami migdałowymi, następnie połóż kawałki ciasta na wierzch i zapiekaj w 180 stopniach kolejne pół godziny.

Można serwować na ciepło z lodami, na zimno z bitą śmietaną lub samo.


Notatki

*Mąka z płaskurki i samopszy to mąka ze starszych odmian pszenicy. Są one odporne na choroby, więc nie muszą być pryskane, stąd są popularne w ekologicznych uprawach. Mają mniej glutenu, za to więcej błonnika, dlatego ciasto jest bardziej sycące, chrupiące i zdrowsze. Mają lekko orzechowy posmak, dzięki czemu wspaniale nadają się do ciast.

Keywords: ciasto rabarbarowe, food lab studio, ksylitol, masło Valio, rabarbar, płaskurka, samopsza