Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Syrop z czarnego bzu

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska

Składniki

Scale

30 baldachów kwiatowych
1l wody
0,5 kg cukru


Instrukcja

1/ Oderwij baldachy kwiatów od grubych łodyg.

2/ Baldachy kwiatów zalej 1l chłodnej wody.

3/ Dodaj sok z jednej cytryny i odstaw na 2 dni.

4/ Po tym czasie odcedź sok i dodaj do niego 0,5 kg cukru (niestety jest on dodatkiem nie tylko smakowym, ale i konserwantem).

5/ Zagotuj syrop i gorący przelej do butelek, które następnie zakręć i odstaw do wystygnięcia „dnem do góry”.


Keywords: czarny bez, domowe przetwory, odporność, syrop z czarnego bzu, zdrowie