Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon
Tarta z warzywami na lato

Tarta z warzywami na lato

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska
  • Porcje:81x

Składniki

Scale

Spód tarty

220 g mąki krupczatki (oryginalnie 1,5 szkl. mąki uniwersalnej)

80 g mąki tortowej (oryginalnie 0,5 szkl. mąki tortowej)

170 g masła

120 ml bardzo zimnej wody (oryginalnie 0,5 szkl.)

1 łyżeczka soli

Na tarcie (ale tu możecie dać co chcecie)

1 żółta cukinia

1 zielona cukinia

2 czerwone cebule pokrojone w piórka

obrany bób

fasolka szparagowa żółta i zielona

Sos

150 ml jogurtu naturalnego

1 jajko

sól i pieprz

Opcjonalnie kawałek półtłustej fety


Instrukcja

Wymieszaj suche składniki.

Utrzyj na tarce zmrożone masło albo dodaj pokrojone na kawałki masło w temperaturze pokojowej.

Następnie dodaj zimną wodę i zagnieść jak najszybciej w kulę. Kruche ciasto ‚nie lubi’ dotykania.

Kulę z gotowego ciasta włóż do lodówki na co najmniej godzinę (ja często zostawiam na noc).

Schłodzone ciasto wyjmij, pokrój w cienkie plasterki, które rozłóż na dnie formy (można ją wysmarować masłem) i rozprowadzając palcami ugnieć na dnie i bokach (jak najszybciej, pamiętaj, że jak masło się roztopi, to ciasto nie będzie się układać).

Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach (bo piekąc się zaczyna się unosić i może popękać) i włóż do lodówki na min. 15 minut.

Nagrzej piekarnik do 200 stopni (góra – dół) i tartę włóż na ok. 15 minut. W tym czasie przygotuj składniki.

Pokrój cukinię w plasterki, fasolce odetnij końcówki, cebulę pokrój w piórka. Można ją zeszklić na patelni przed wrzuceniem na tartę jeżeli nie lubicie surowawej.

Wymieszaj jogurt z jajkiem, solą i pieprzem. Można dodać też odrobinę tartego sera.

Na podpieczonej tarcie rozłóż cukinię, na niej cebulkę, polej sosem i posyp rozkruszoną fetą, jeżeli chcesz.

Wstaw do piekarnika na około 30 minut.

Serwuj z sałatą – dobra na ciepło i na zimno.



Nutrition

  • Serving Size:1
  • Calories:357,25
  • Fat:20,5
  • Carbohydrates:34,5
  • Fiber:3,3
  • Protein:8,3

Keywords: bez mięsa, letnia tarta z warzywami, tarta z cukinią, wytrawna tarta