Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Zupa z batata i brązowej soczewicy

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska

Składniki

Scale

1 cebula

2 ząbki czosnku

1/2 dużego batata

1/3 szklanki czerwonej soczewicy (moczę ją wcześniej)

1 litr wywaru, który zawsze mam pod ręką

1/2 łyżeczki: kminu rzymskiego, słodkiej papryki, ostrej papryki (dałam mniej), kurkumy

odrobina soli do smaku

2 łyżki oliwy

natka pietruszki i pestki słonecznika do posypania


Instrukcja

1/ Cebulę i batata pokrojonego w kostkę zeszlij na oliwie z odrobiną soli, dodaj wyciśnięty czosnek.

2/ Dodaj przepłukaną soczewicę i przyprawy, smaż chwilę i zalej wywarem. 

3/ Gotuj około 20 minut, zmiksuj.

4/ Na talerzu posyp pestkami słonecznika i natką pietruszki.



Nutrition

  • Calories:546
  • Fat:22,6
  • Carbohydrates:62,7
  • Fiber:12,2
  • Protein:19,8

Keywords: zupy, batat, rozgrzewające potrawy, soczewica, szybkie danie, zupa z batata i brązowej soczewicy