Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Ciasteczka z batata i marchewki

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska
  • Prep Time:10
  • Cook Time:20
  • Czas przygotowania:30 minutes
  • Porcje:15 1x
  • Method:pieczenie

Opis

Przygotowywałam 2 wersje tego deseru; z jajkiem i bez. Okazało się, że wersja wegańska jest smaczniejsza. Ale co ciekawe, a próbowało ich kilka osób, nikt nie mógł uwierzyć, że ciastka nie mają nawet szczypty cukru. Fakt, że można jeść coś zdrowego, co cieszy podniebienie bez poczucia, że musimy pozbawiać siebie czegoś z diety jest dla mnie bardzo budujący. Cieszy mnie to tym bardziej, że jestem utytułowaną “Krzepką bez cukru”.


Składniki

Scale

1/2 batata (upieczonego, najlepiej przy okazji pieczenia czegoś innego)

1 marchewka

1 szklanka mąki (ja dałam pół na pół kokosową i jaglaną)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka przyprawy korzennej 

szczypta soli

50 ml mleka roślinnego

3 łyżki oleju

2 łyżki masła orzechowego 

Garść orzechów laskowych

1 łyżka rodzynek 

Polewa:

3 kostki gorzkiej czekolady

3 łyżki mleka roślinnego


Instrukcja

1/ Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach (chyba, że ukrywasz ją przed kimś, wtedy na małych), rodzynki namocz we wrzątku i pokrój drobno, batata rozgnieć widelcem, orzechy posiekaj.

2/ W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i korzennymi przyprawami, następnie dolej olej, masło orzechowe i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj batata, marchewkę, orzechy i rodzynki.

3/ Wilgotną ręką formuj ciasteczka, które następnie układaj na posmarowanym olejem papierem do pieczenia.

4/ Ciasteczka piecz około 20 minut w 180 stopniach (w zależności od ich rozmiaru, cienkie ciasteczka upieką się szybciej).

5/ Do rondelka wlej 3 łyżki mleka i wrzuć 3 kostki czekolady, rozpuść je podgrzewając na małym ogniu i nieustannie mieszając. Płynną czekoladą polej ciasteczka i zostaw do przestudzenia.



Nutrition

  • Serving Size:1 sztuka
  • Calories:104
  • Fat:5,6
  • Carbohydrates:10,7
  • Fiber:1,3
  • Protein:2

Keywords: zdrowe słodycze, żywienie dzieci, batat, bez cukru, ciasteczka, danie wegańskie, dieta roślinna, mąka jaglana, marchewka