Opis
Przygotowywa?am 2 wersje tego deseru; z jajkiem i bez. Okaza?o si?, ?e wersja wega?ska jest smaczniejsza. Ale co ciekawe, a pr?bowa?o ich kilka os?b, nikt nie m?g? uwierzy?, ?e ciastka nie maj? nawet szczypty cukru. Fakt, ?e mo?na je?? co? zdrowego, co cieszy podniebienie bez poczucia, ?e musimy pozbawia? siebie czego? z diety jest dla mnie bardzo buduj?cy. Cieszy mnie to tym bardziej, ?e jestem utytu?owan?Krzepk? bez cukru.
Składniki
1/2 batata (upieczonego, najlepiej przy okazji pieczenia czego? innego)
1 marchewka
1 szklanka m?ki (ja da?am p?? na p?? kokosow? i jaglan?)
1 ?y?eczka proszku do pieczenia
1 ?y?eczka przyprawy korzennej
szczypta soli
50 ml mleka ro?linnego
3 ?y?ki oleju
2 ?y?ki mas?a orzechowego
Gar?? orzech?w laskowych
1 ?y?ka rodzynek
Polewa:
3 kostki gorzkiej czekolady
3 ?y?ki mleka ro?linnego
Instrukcja
1/ Marchewk? zetrzyj na tarce o grubych oczkach (chyba, ?e ukrywasz j? przed kim?, wtedy na ma?ych), rodzynki namocz we wrz?tku i pokr?j drobno, batata rozgnie? widelcem, orzechy posiekaj.
2/ W misce wymieszaj m?k? z proszkiem do pieczenia, sol? i korzennymi przyprawami, nast?pnie dolej olej, mas?o orzechowe i dok?adnie wymieszaj. Nast?pnie dodaj batata, marchewk?, orzechy i rodzynki.
3/ Wilgotn? r?k? formuj ciasteczka, kt?re nast?pnie uk?adaj na posmarowanym olejem papierem do pieczenia.
4/ Ciasteczka piecz oko?o 20 minut w 180 stopniach (w zale?no?ci od ich rozmiaru, cienkie ciasteczka upiek? si? szybciej).
5/ Do rondelka wlej 3 ?y?ki mleka i wrzu? 3 kostki czekolady, rozpu?? je podgrzewaj?c na ma?ym ogniu i nieustannie mieszaj?c. P?ynn? czekolad? polej ciasteczka i zostaw do przestudzenia.
Nutrition
- Serving Size:1 sztuka
- Calories:104
- Fat:5,6
- Carbohydrates:10,7
- Fiber:1,3
- Protein:2
Keywords: zdrowe s?odycze, ?ywienie dzieci, batat, bez cukru, ciasteczka, danie wega?skie, dieta ro?linna, m?ka jaglana, marchewka