Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Brukselka pieczona

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska

Składniki

Scale

1015 brukselek

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka octu balsamicznego

sól, pieprz


Instrukcja

1/ Brukselkę pokrój na pół, obierz z zewnętrznych, nieładnych listków.

2/ Do miski wlej oliwę i ocet balsamiczny, następnie wrzuć brukselkę i dokładnie ręką wymieszaj ją, aby cała pokryta była oliwą.

3/ Przełóż brukselkę na blaszkę z papierem do pieczenia, posyp solą i pieprzem.

4/ Zapiekaj około 20 minut w 190 stopniach. Po 15 minutach możesz zamieszać brukselkę na blaszce, aby równomiernie się upiekła.



Nutrition

  • Calories:249
  • Fat:20,9
  • Carbohydrates:17
  • Fiber:10,2
  • Protein:8,8

Keywords: dieta a zdrowie, brukselka, dieta antynowotworowa, dieta roślinna, warzywa krzyżowe