Składniki
Scale
10–15 brukselek
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól, pieprz
Instrukcja
1/ Brukselkę pokrój na pół, obierz z zewnętrznych, nieładnych listków.
2/ Do miski wlej oliwę i ocet balsamiczny, następnie wrzuć brukselkę i dokładnie ręką wymieszaj ją, aby cała pokryta była oliwą.
3/ Przełóż brukselkę na blaszkę z papierem do pieczenia, posyp solą i pieprzem.
4/ Zapiekaj około 20 minut w 190 stopniach. Po 15 minutach możesz zamieszać brukselkę na blaszce, aby równomiernie się upiekła.
Nutrition
- Calories:249
- Fat:20,9
- Carbohydrates:17
- Fiber:10,2
- Protein:8,8
Keywords: dieta a zdrowie, brukselka, dieta antynowotworowa, dieta roślinna, warzywa krzyżowe