Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Syrop z pigwy do herbaty

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska

Składniki

Scale

1 kg pigwy (bez gniazd nasiennych)

1 szklanka miodu


Instrukcja

1/ Owoce pokrój w cienkie plasterki.

2/ Wyparz słoik, wsyp owoce i wymieszaj z miodem.

3/ Zostaw na kilka dni, żeby puściły sok.


Notatki

Pamiętajcie jednak, żeby dodawać je do herbaty, gdy już będzie w temperaturze dobrej do picia. Miód traci właściwości pod wpływem zbyt wysokiej temperatury.

Z pestek można zrobić ‘pestkówkę’, ale to już wymaga cierpliwości mojej mamy!

Keywords: napoje, syrop, pigwa, przetwory, do herbaty, syrop z pigwy