Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon
Śledzie zapiekane z porem

Pieczone śledzie z porami

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska
  • Prep Time:25
  • Cook Time:20
  • Czas przygotowania:5+20
  • Porcje:31x

Składniki

Scale

6 filetów śledzia

por

125 ml jogurtu naturalnego

kilka suszonych pomidorów

sól i pieprz

łyżka oleju


Instrukcja

1/ Śledzia włóż do naczynia żaroodpornego i piecz ok.20 min w temperaturze 180 stopni.

2/ W tym czasie pora pokrój w półtalarki, lekko posól i podsmaż na oleju. Gdy będzie podsmażony, wrzuć pokrojone suszone pomidory i jogurt naturalny. Wymieszaj i wyłącz gaz.

3/ Upieczone śledzie pokrój na kawałki ok. 2 cm i wrzuć na patelnię. Wymieszaj i jedz.


Notatki

Danie jest równie dobre świeże, jak i następnego dnia, gdy się przegryzie.

Keywords: pieczone śledzie z porami