Składniki
2 szklanki mąki żytniej razowej
1,5 łyżeczki soli
2 szklanki mąki z płaskurki (stara odmiana pszenicy)
2 łyżki oleju
30 g drożdży
niecałe 2 szklanki ciepłej wody (dolewaj stopniowo)
tarty ser lub mozzarella
cebula
śmietana lub sos pomidorowy
dodatki wedle uznania
Instrukcja
1/ Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i zostaw ciasto na około godzinę do wyrośnięcia.
2/ Wstaw piekarnik na 220 stopni.
3/ Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na odrobinie oleju.
4/ Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj go olejem.
5/ Pomocz ręce i formuj nimi pizze (możesz zrobić 4 duże lub 12 mniejszych).
6/ Pizze posmaruj sosem pomidorowym lub śmietaną, połóż na nią tarty ser, cebulę i ewentualne pozostałe dodatki.
7/ Zapiekaj pizze ok. 20 minut.
Keywords: pizza razowa