Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon
Razowa pizza domowej roboty

Razowa pizza domowej roboty

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska
  • Prep Time:15
  • Cook Time:20
  • Czas przygotowania:1,5 godziny
  • Porcje:81x

Składniki

Scale

2 szklanki mąki żytniej razowej

1,5 łyżeczki soli

2 szklanki mąki z płaskurki (stara odmiana pszenicy)

2 łyżki oleju

30 g drożdży

niecałe 2 szklanki ciepłej wody (dolewaj stopniowo)

tarty ser lub mozzarella

cebula

śmietana lub sos pomidorowy

dodatki wedle uznania


Instrukcja

1/ Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i zostaw ciasto na około godzinę do wyrośnięcia.

2/ Wstaw piekarnik na 220 stopni.

3/ Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na odrobinie oleju.

4/ Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj go olejem.

5/ Pomocz ręce i formuj nimi pizze (możesz zrobić 4 duże lub 12 mniejszych).

6/ Pizze posmaruj sosem pomidorowym lub śmietaną, połóż na nią tarty ser, cebulę i ewentualne pozostałe dodatki.

7/ Zapiekaj pizze ok. 20 minut.


Keywords: pizza razowa