Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon
Kapuśniak

Kapuśniak na kapuśniaczek

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska

Składniki

Scale

litr wywaru warzywnego 

300400g kapusty kiszonej

2 cebule

34 ziemniaki

2 marchewki

2 ząbki czosnku

3 liście laurowe

3 ziela angielskie

4 ziarnka pieprzu

2 łyżeczki majeranku

łyżeczka kminku

sól (niewiele – kapusta jest słona)

3 łyżki oleju


Instrukcja

1/ Cebulę i czosnek obierz, następnie pokrój i zeszklij na dnie garnka na oleju. Dodaj szczyptę soli. 

2/ Ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój w grubą kostkę, dorzuć do garnka; przesmaż chwilę, następnie zalej wywarem. Niektórzy wolą marchewkę trzeć – wtedy dodaj ją poźniej, gdy ziemniaki będą niemal miękkie. 

3/ Dodaj kapustę kiszoną, ziele angielskie oraz liść laurowy, pieprz i kminek. 

4/ Gdy warzywa zmiękną, dopraw majerankiem.