Składniki
Scale
litr wywaru warzywnego
300–400g kapusty kiszonej
2 cebule
3–4 ziemniaki
2 marchewki
2 ząbki czosnku
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
4 ziarnka pieprzu
2 łyżeczki majeranku
łyżeczka kminku
sól (niewiele – kapusta jest słona)
3 łyżki oleju
Instrukcja
1/ Cebulę i czosnek obierz, następnie pokrój i zeszklij na dnie garnka na oleju. Dodaj szczyptę soli.
2/ Ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój w grubą kostkę, dorzuć do garnka; przesmaż chwilę, następnie zalej wywarem. Niektórzy wolą marchewkę trzeć – wtedy dodaj ją poźniej, gdy ziemniaki będą niemal miękkie.
3/ Dodaj kapustę kiszoną, ziele angielskie oraz liść laurowy, pieprz i kminek.
4/ Gdy warzywa zmiękną, dopraw majerankiem.