Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon
Sałatka z pokrzywą i truskawkami

Młoda pokrzywa w wiosennej sałatce

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska

Składniki

Scale

2 garście liści pokrzywy

10 truskawek

gruszka

garść prażonych orzechów laskowych lub migdałów

kilka liści sałaty

sok z 1/2 cytryny

5 łyżek oliwy


Instrukcja

1/ Liście pokrzywy umyj, posiekaj i zalej oliwą i sokiem z cytryny. Kilka razy mieszaj, aby sos dokładnie oblał liście pokrzywy.

2/ Tuż przed podaniem sałatki dodaj do niej porwaną sałatę, pokrojoną gruszkę i truskawki, posyp siekanymi orzechami.