Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Sałatka z młodych pokrzyw

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska
  • Prep Time:10
  • Czas przygotowania:10 minutes
  • Porcje:31x

Składniki

Scale

34 garście liści pokrzyw

garść winogron (lub np. truskawek)

sok z 1/2 cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

łyżka pestek słonecznika

kilka orzechów włoskich

łyżka rodzynek

garść kwiatków mniszka


Instrukcja

1/ Działaj z rękawiczkami na dłoniach!

2/ Pokrzywę włóż do miski z wodą i zostaw na chwilę, aby dobrze się wypłukały.

3/ Listki pokrzywy potnij i zalej oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Zostaw na kilka minut, aby unicestwiły parzące włoski.

4/ Winogrona lub truskawki potnij na połówki lub ćwiartki, wymieszaj z pokrzywą.

5/ Posyp siekanymi orzechami, pestkami i rodzynkami oraz kwiatkami mniszka.


Keywords: liście pokrzywy