Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon
Spanakopita

Kalimera i spanakopita

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska

Składniki

Scale

500600 g rozmrożonego szpinaku w liściach lub świeżego

1 duża drobno posiekana cebula

2 ząbki czosnku

1 por

jajko

100g fety

kilka płatów rozmrożonego ciasta filo

oliwa z oliwek

sól i pieprz do smaku


Instrukcja

1/ Pora, cebulę pokrój w półtalarki, czosnek posiekaj. Podsmaż je na oliwie aż zmiękną, dopraw solą (nie za dużo, pamiętaj, że feta jest bardzo słona). Pod koniec na chwileczkę wrzuć na patelnię szpinak.

2/ Gdy przestygnie wymieszaj szpinak z warzywami z surowym jajkiem i rozdrobnioną fetą, dopraw pieprzem.

3/ Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą, połóż na nie ciasto filo (brzmi mogą wystawać), natrzyj je oliwą i połóż kolejny płat. Na niego połóż część szpinaku, następnie kolejny płat ciasta, oliwa, ciasto, oliwa i kolejna warstwa szpinaku. Przykryj ciastem filo, zagnij brzegi, następnie natnij ciasto na kawałki (nie do dna).

4/ Wstaw do piekarnika, piecz około 45 minut w 180 stopniach.

5/ Jedz na ciepło, na zimno, a nawet następnego dnia.