Składniki
500–600 g rozmrożonego szpinaku w liściach lub świeżego
1 duża drobno posiekana cebula
2 ząbki czosnku
1 por
jajko
100g fety
kilka płatów rozmrożonego ciasta filo
oliwa z oliwek
sól i pieprz do smaku
Instrukcja
1/ Pora, cebulę pokrój w półtalarki, czosnek posiekaj. Podsmaż je na oliwie aż zmiękną, dopraw solą (nie za dużo, pamiętaj, że feta jest bardzo słona). Pod koniec na chwileczkę wrzuć na patelnię szpinak.
2/ Gdy przestygnie wymieszaj szpinak z warzywami z surowym jajkiem i rozdrobnioną fetą, dopraw pieprzem.
3/ Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą, połóż na nie ciasto filo (brzmi mogą wystawać), natrzyj je oliwą i połóż kolejny płat. Na niego połóż część szpinaku, następnie kolejny płat ciasta, oliwa, ciasto, oliwa i kolejna warstwa szpinaku. Przykryj ciastem filo, zagnij brzegi, następnie natnij ciasto na kawałki (nie do dna).
4/ Wstaw do piekarnika, piecz około 45 minut w 180 stopniach.
5/ Jedz na ciepło, na zimno, a nawet następnego dnia.