Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon
Sałatka z buraków i szpinaku

Sałatka z buraków, szpinaku i fety

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska

Składniki

Scale

23 garście młodych liści szpinaku

23 pieczone buraczki (ok. 200g)

100 g fety (bardzo polecam Wam fetę wegańską)

łyżka prażonych pestek słonecznika

Sos:

23 łyżki oliwy z oliwek

łyżeczka musztardy francuskiej

łyżeczka aceton balsamico


Instrukcja

Buraczki upiecz – ja najczęściej robię to przy okazji przygotowywania innych posiłków w piekarniku (około 30-40 min w 180, wszystko zależy od wielkości buraczków.

Szpinak umyj i osusz, wrzuć do naczynia. Pokrój buraczki i posyp go nimi. Buraczki można też pociąć na cienka plastry na mandolinie.

Pokrój w kostkę fetę (lub pokrusz palcami) na sałatkę, posyp prażonymi pestkami słonecznika.

Wymieszaj oliwę, musztardę i balsamico, polej sałatkę i jedz!

 


Notatki

Podsumowując, sałatkę można jeść od razu lub zabrać ze sobą na przykład do pracy. Jeżeli jednak chcesz część sałatki zjeść później, nie polewaj jej sosem od razu bo liście szpinaku zwiędną.