Składniki
2–3 garście młodych liści szpinaku
2–3 pieczone buraczki (ok. 200g)
100 g fety (bardzo polecam Wam fetę wegańską)
łyżka prażonych pestek słonecznika
Sos:
2–3 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka musztardy francuskiej
łyżeczka aceton balsamico
Instrukcja
Buraczki upiecz – ja najczęściej robię to przy okazji przygotowywania innych posiłków w piekarniku (około 30-40 min w 180, wszystko zależy od wielkości buraczków.
Szpinak umyj i osusz, wrzuć do naczynia. Pokrój buraczki i posyp go nimi. Buraczki można też pociąć na cienka plastry na mandolinie.
Pokrój w kostkę fetę (lub pokrusz palcami) na sałatkę, posyp prażonymi pestkami słonecznika.
Wymieszaj oliwę, musztardę i balsamico, polej sałatkę i jedz!
Notatki
Podsumowując, sałatkę można jeść od razu lub zabrać ze sobą na przykład do pracy. Jeżeli jednak chcesz część sałatki zjeść później, nie polewaj jej sosem od razu bo liście szpinaku zwiędną.