Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Cytrynowe pieczone pankejki z borówkami na maślance


Składniki

Scale
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej typu 500
  • 1/2 szklanki mąki pszennej graham typu 1850
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła, roztopionego i lekko schłodzonego
  • 2 szklanki maślanki o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 2 duże jajka
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 1/2 szklanki borówek
  • tłuszcz w sprayu

Instrukcja

Rozgrzej piekarnik do 220*C.  Ułóż na blasze o wymiarach 30 x 40 cm kawałek papieru do pieczeni i spryskaj go tłuszczem. W średniej misce wymieszaj obie mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce o podobnej wielkości wymieszaj roztopione masło z maślanką, jajkami, sokiem i skórką z cytryny, ekstraktem waniliowym oraz 1/4 szklanki wody. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.

Dodaj mokre składniki do suchych i mieszaj energicznie, aby je połączyć. Dodaj borówki i wymieszaj delikatnie całość. Ciasto wylej równomiernie na przygotowaną blachę. Piecz około 15 minut aż ciasto się zarumieni, w połowie pieczenia obróć blaszkę w piekarniku.

Odstaw do ostygnięcia, pokrój na 16 kawałków i podawaj z dodatkami.


Notatki

Jeśli wykorzystujesz mniejszą blaszkę, czas pieczenia będzie dłuższy.