Składniki
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej typu 500
- 1/2 szklanki mąki pszennej graham typu 1850
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki masła, roztopionego i lekko schłodzonego
- 2 szklanki maślanki o obniżonej zawartości tłuszczu
- 2 duże jajka
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 1/2 szklanki borówek
- tłuszcz w sprayu
Instrukcja
Rozgrzej piekarnik do 220*C. Ułóż na blasze o wymiarach 30 x 40 cm kawałek papieru do pieczeni i spryskaj go tłuszczem. W średniej misce wymieszaj obie mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce o podobnej wielkości wymieszaj roztopione masło z maślanką, jajkami, sokiem i skórką z cytryny, ekstraktem waniliowym oraz 1/4 szklanki wody. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
Dodaj mokre składniki do suchych i mieszaj energicznie, aby je połączyć. Dodaj borówki i wymieszaj delikatnie całość. Ciasto wylej równomiernie na przygotowaną blachę. Piecz około 15 minut aż ciasto się zarumieni, w połowie pieczenia obróć blaszkę w piekarniku.
Odstaw do ostygnięcia, pokrój na 16 kawałków i podawaj z dodatkami.
Notatki
Jeśli wykorzystujesz mniejszą blaszkę, czas pieczenia będzie dłuższy.