Opis
Filmowy ratatuj.
Składniki
- 1 zielona cukinia
- 1 żółta cukinia
- 1 obły bakłażan
- 1 cebula
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 2 pomidory rzymskie lub 3 inne podłużne pomidory
- 400ml passaty pomidorowej lub sosu ze świeżych pomidorów
- oliwa
- sól, pieprz, papryka mielona
Instrukcja
Zacznij od przygotowania papryki. Przekrój ją na pół i usuń nasiona oraz szypułki. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200-220°C i piecz do momentu kompletnego sczernienia skórki. Gdy papryka będzie się piekła, pokrój warzywa w talarki grubości 1 cm.
Paprykę po upieczeniu wyjmij i odstaw do ostygnięcia na około 10 minut. Na łyżce oliwy podsmaż cebulę pocięta w drobną kosteczkę. Gdy się zeszkli, dodaj passatę (lub pomidorowy sos) i gotuj na małym ogniu. W międzyczasie obierz paprykę ze skórki i dodaj do gotującego się sosu. Po kilku minutach, do sosu dosyp pół łyżeczki papryki wędzonej słodkiej oraz odrobinę soli i pieprzu.
Przyprawiony sos zmiksuj i wylej na spód naczynia żaroodpornego. Na sosie ułóż wcześniej pokrojone warzywa pod kątem około 45° (warto układać warzywa w tych samych “czwórkach” dla efektu wizualnego). Całość włóż do piekarnika (220°C) na około 25-30 minut. Po wyjęciu podawaj z odrobiną oliwy i świeżą bazylią.
Notatki
Cukinię, pomidory i bakłażan najlepiej kupić tej samej średnicy – to zapewni filmowy efekt wizualny 🙂