Składniki
1 burak
2 małe marchewki
kawałek kalafiora
3 ząbki czosnku
1 litr wody
1 łyżka soli
Instrukcja
Warzywa obrałam i pokroiłam w plasterki, poza czosnkiem, którego ząbki wrzuciłam pomiędzy warzywa do słoika. I zalałam to letnią wodą z solą (wcześniej w litrze przegotowanej wody rozpuściłam łyżkę soli).
Słoik przykryłam filiżanką z wodą (można np. kamieniem, ale nie miałam akurat na tyle małego), aby woda była powyżej warzyw (inaczej spleśnieją) i zostawiłam w ciemnej spiżarence.
Nie chowajcie tego słoika do lodówki – bo tam jest za zimno i bakterie fermentacyjne odpowiedzialne za kiszenie nie będą miały warunków do namnażania się.
Po tygodniu wyjęłam słoik, aby sprawdzić jaki jest efekt. I wszystko zostało natychmiast zjedzone!
Nutrition
- Calories:151
- Fat:0,8
- Carbohydrates:21,8
- Fiber:10,9
- Protein:8,6