Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Kiszonki

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska

Składniki

Scale

1 burak

2 małe marchewki

kawałek kalafiora

3 ząbki czosnku

1 litr wody

1 łyżka soli


Instrukcja

Warzywa obrałam i pokroiłam w plasterki, poza czosnkiem, którego ząbki wrzuciłam pomiędzy warzywa do słoika. I zalałam to letnią wodą z solą (wcześniej w litrze przegotowanej wody rozpuściłam łyżkę soli).

Słoik przykryłam filiżanką z wodą (można np. kamieniem, ale nie miałam akurat na tyle małego), aby woda była powyżej warzyw (inaczej spleśnieją) i zostawiłam w ciemnej spiżarence.

Nie chowajcie tego słoika do lodówki – bo tam jest za zimno i bakterie fermentacyjne odpowiedzialne za kiszenie nie będą miały warunków do namnażania się.

Po tygodniu wyjęłam słoik, aby sprawdzić jaki jest efekt. I wszystko zostało natychmiast zjedzone!



Nutrition

  • Calories:151
  • Fat:0,8
  • Carbohydrates:21,8
  • Fiber:10,9
  • Protein:8,6