Drukuj
clock clock icon cutlery cutlery icon flag flag icon folder folder icon instagram instagram icon pinterest pinterest icon facebook facebook icon print print icon squares squares icon

Kiszonki

  • Autor: Kasia Stuhr-Błażejewska

Scale

Składniki

1 burak

2 małe marchewki

kawałek kalafiora

3 ząbki czosnku

1 litr wody

1 łyżka soli


Instrukcja

Warzywa obrałam i pokroiłam w plasterki, poza czosnkiem, którego ząbki wrzuciłam pomiędzy warzywa do słoika. I zalałam to letnią wodą z solą (wcześniej w litrze przegotowanej wody rozpuściłam łyżkę soli).

Słoik przykryłam filiżanką z wodą (można np. kamieniem, ale nie miałam akurat na tyle małego), aby woda była powyżej warzyw (inaczej spleśnieją) i zostawiłam w ciemnej spiżarence.

Nie chowajcie tego słoika do lodówki – bo tam jest za zimno i bakterie fermentacyjne odpowiedzialne za kiszenie nie będą miały warunków do namnażania się.

Po tygodniu wyjęłam słoik, aby sprawdzić jaki jest efekt. I wszystko zostało natychmiast zjedzone!



Nutrition

  • Calories: 151
  • Fat: 0,8
  • Carbohydrates: 21,8
  • Fiber: 10,9
  • Protein: 8,6

Notice: Undefined offset: 0 in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/cardoza-facebook-like-box/cardoza_facebook_like_box.php on line 937