Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Szybkie danie awaryjne

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska
  • Porcje:21x

Składniki

Scale

Kasza orkiszowa pełnoziarnista 200g

2 garście pestek z dyni i słonecznika

1 średnia cukinia

2 żółte pomidory

kilka łyżek koziego sera, chociaż może być też parmezan albo każdy inny jaki lubicie

1 por

1 cebula

2 ząbki czosnku


Instrukcja

Wstawiłam do gorącej wody kaszę orkiszową.

Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam: pestki dyni i słonecznika (pamiętając o mieszaniu na patelni).

Zaczęłam obierać i kroić w półkrążki : pora, cebulę i ząbki czosnku. W tym czasie nasiona były sprażone, przerzuciłam je do miseczki, na gorącą patelnię wlałam trochę oleju i wrzuciłam pokrojone warzywa ze szczyptą soli.

Gdy one zaczynały się dusić, ja pokroiłam na kawałki cukinię, którą dorzuciłam na patelnię.

Wtedy starłam kozi ser, i pokroiłam w kostkę pomidory– wrzuciłam do warzyw na patelni. Posprzątałam, nakryłam i podałam kaszę, z duszonymi warzywami, prażonymi pestkami i tartym serem.



Nutrition

  • Serving Size:2
  • Calories:1105
  • Fat:21,5
  • Carbohydrates:164,2
  • Fiber:10,1
  • Protein:48,2

Keywords: kasza, obiad, obiad w 20 minut, szybki obiad