Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Cynamonowe szyszki z ekspandowanych zbóż

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska

Składniki

Scale

3 szklanki ekspandowanych zbóż CENOS gryka, jagły i burak

1015 suszonych owoców np. daktyli, śliwek czy moreli (namoczonych w wodzie)

1 łyżka cukru (np.kokosowego)

23 łyżki masła (np.kokosowego)

½ szklanki zmielonych orzechów

szczypta soli

½ łyżeczki cynamonu


Instrukcja

1/ Zmiksuj orzechy, a następnie moczone owoce. W rondelku rozpuść na małym ogniu masło i cukier, szczyptę soli i cynamon.

2/ Gotuj chwilę nieustannie mieszając. Gdy masa z patelni ostygnie wymieszaj z bakaliami i wsyp ekspandowaną grykę z jagłem.

3/ Wymieszaj wszystko dokładnie. Z powstałej masy uformuj kulki- szyszki lub wersja dla leniwych – włóż masę do silikonowych foremek i ugnieć łyżeczką.

4/ Odstaw na trochę do lodówki.


Keywords: Żywienie dzieci, cynamon, ekspandowane zboża, szyszki, zdrowe słodycze