Opis
Kilka s??w od dietetyka
Jajka s? bardzo od?ywczym sk?adnikiem, ich sk?ad aminokwasowy (czyli rodzaj bia?ka) podawany jest jako wzorcowy. Pami?tajcie jednak, abydecyduj?c si? przy zakupie jaj, wybiera? te z cyferk? 0 lub 1. Oznacza to, ?e jajka pochodz? od kur z hodowli ekologicznej (0) lub z wolnego wybiegu (1). Jest to z jednej strony informacja dla nas, ?e kury, kt?re je znios?y maj? zno?ne ?ycie. Z drugiej strony sk?ad chemiczny takiego jajka, jest dla nas lepszy. Wi?c je?eli nie chcecie dokona? takiego wyboru dla dobra ?rodowiska, to zr?bcie to dla siebie.
W takim ?niadaniuprzemycamy te? troch? warzyw:)
Gotowany omlet, poza oryginalnym sposobem przygotowania, ma jeszcze jedn? zalet?. Podczas sma?enia potrawa wch?ania t?uszcz, na kt?rym j? sma?ymy wybieraj?c taki spos?b przygotowania, zmniejszamy kaloryczno?? naszego ?niadania.
Składniki
4 jajka
1/2 posiekanej cebulki
kawa?ek posiekanej ???tej papryki
kawa?ek posiekanej czerwonej papryki
2 ?y?ki startego sera ???tego
1/2 posiekanego awokado (po ugotowaniu omletu)
Instrukcja
Do woreczka strunowego, kt?ry mo?e by? w poddany dzia?aniu wysokiej temperatury wbijamy jajka i dorzucamy pozosta?e sk?adniki, nast?pnie worek zamykamy i wytrz?samy.
W tym czasie gotujemy w garnku wod?.
Omlet w woreczku mo?na zawin??, aby po przygotowaniu lepiej trzyma? kszta?t i wk?adamy do wrz?tku na 10 minut.
Na talerzu dodajemy awokado, mo?na posypa? natk? pietruszki lub kolendr?.
Notatki
Mo?emy doda? te? np. mozzarell?, kt?ra wewn?trz omletu rozpu?ci si? i b?dzie wspaniale si? ci?gn??.
Nutrition
- Serving Size:3
- Calories:538
- Fat:34,5
- Carbohydrates:36,7
- Fiber:5,5
- Protein:34,5
Keywords: jajka, gotowany omlet, zdrowe ?niadanie, ?mieszne pomys?y