Opis
Kilka słów od dietetyka
Jajka są bardzo odżywczym składnikiem, ich skład aminokwasowy (czyli rodzaj białka) podawany jest jako wzorcowy. Pamiętajcie jednak, aby decydując się przy zakupie jaj, wybierać te z cyferką 0 lub 1. Oznacza to, że jajka pochodzą od kur z hodowli ekologicznej (0) lub z wolnego wybiegu (1). Jest to z jednej strony informacja dla nas, że kury, które je zniosły mają znośne życie. Z drugiej strony skład chemiczny takiego jajka, jest dla nas lepszy. Więc jeżeli nie chcecie dokonać takiego wyboru dla dobra środowiska, to zróbcie to dla siebie.
W takim śniadaniu przemycamy też trochę warzyw:)
Gotowany omlet, poza oryginalnym sposobem przygotowania, ma jeszcze jedną zaletę. Podczas smażenia potrawa wchłania tłuszcz, na którym ją smażymy – wybierając taki sposób przygotowania, zmniejszamy kaloryczność naszego śniadania.
Składniki
4 jajka
1/2 posiekanej cebulki
kawałek posiekanej żółtej papryki
kawałek posiekanej czerwonej papryki
2 łyżki startego sera żółtego
1/2 posiekanego awokado (po ugotowaniu omletu)
Instrukcja
Do woreczka strunowego, który może być w poddany działaniu wysokiej temperatury wbijamy jajka i dorzucamy pozostałe składniki, następnie worek zamykamy i wytrząsamy.
W tym czasie gotujemy w garnku wodę.
Omlet w woreczku można zawinąć, aby po przygotowaniu lepiej trzymał kształt i wkładamy do wrzątku na 10 minut.
Na talerzu dodajemy awokado, można posypać natką pietruszki lub kolendrą.
Notatki
Możemy dodać też np. mozzarellę, która wewnątrz omletu rozpuści się i będzie wspaniale się ‘ciągnąć’.
Nutrition
- Serving Size:3
- Calories:538
- Fat:34,5
- Carbohydrates:36,7
- Fiber:5,5
- Protein:34,5
Keywords: jajka, gotowany omlet, zdrowe śniadanie, śmieszne pomysły