Warning: array_merge(): Expected parameter 2 to be an array, bool given in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/instagram-feed/inc/if-functions.php on line 868
Wywar warzywny baz? do szybkich zup - Katarzyna B?a?ejewska-StuhrWywar warzywny baz? do szybkich zup - Katarzyna B?a?ejewska-Stuhr
Warning: array_merge(): Expected parameter 2 to be an array, bool given in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/tasty-recipes.php on line 633

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/tasty-recipes.php on line 636

Notice: Undefined index: footer_social_platform in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/inc/class-shortcodes.php on line 470

Notice: Undefined index: footer_heading in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/inc/class-shortcodes.php on line 471

Notice: Undefined index: nutrifox_display_style in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/inc/class-shortcodes.php on line 725

Warning: array_merge(): Expected parameter 2 to be an array, bool given in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/tasty-recipes.php on line 633

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/tasty-recipes.php on line 636

Warning: array_merge(): Expected parameter 2 to be an array, bool given in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/tasty-recipes.php on line 633

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/tasty-recipes.php on line 636

Notice: Undefined index: footer_social_platform in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/inc/class-shortcodes.php on line 470

Notice: Undefined index: footer_heading in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/inc/class-shortcodes.php on line 471

Notice: Undefined index: nutrifox_display_style in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/inc/class-shortcodes.php on line 725

Warning: array_merge(): Expected parameter 2 to be an array, bool given in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/tasty-recipes.php on line 633

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/gxepwcdk/public_html/wp-content/plugins/tasty-recipes/tasty-recipes.php on line 636
Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Wywar warzywny pe?en aromat?w

  • Autor:Kasia Stuhr-B?a?ejewska

Opis

Jego przygotowanie jest banalnie proste i opiera si? na czyszczeniu lod?wki. Wrzucamy do wody wszystkie warzywa kt?re mamy. Nie przesad?cie tylko z ilo?ci? marchewki, bo zupa b?dzie za s?odka.

Znacie spos?b z opalaniem cebuli przed wrzuceniem jej do roso?u? Po co j? opala?, skoro mo?na przypali? j? na dnie garnka, a na niej po?o?y? inne warzywa i w ten spos?b i one przejd? dymem?


Składniki

Przyk?adowe warzywa na wywar:

Marchewka

Pietruszka

Seler Naciowy

Kalarepa

Pasternak

Seler

Cebula

Por

Czosnek

Ziele Angielskie, pieprz, li?? laurowy

Kurkuma lub imbir

S?l/Sos sojowy/ Pasta miso


Instrukcja

Na dnie garnka uk?adam przekrojon? na p?? cebul?pora oraz czosnek. Na nich uk?adam pozosta?e warzywa (marchewka, pietruszka, pasternak, seler) – przekrojone wzd?u?. Chodzi o to, ?eby powierzchnia styczno?ci z wod? by?a jak najwi?ksza, bo chcemy uwolni? ca?y aromat i wszystkie warto?ci.

Mo?na dorzuci? pieprz, ziele angielskie, li?? laurowy, kawa?ek kurkumy lub imbiru, a jak kto? lubi ostrzej to mo?na doda? i papryczk? chilli.

Mo?na doda? selera naciowego, kalarepk?, cykori? (uwielbiam gotowan? cykori?) i kawa?ek kapusty lub kilka brukselek. A dodatkowo natk? marchwi, li?cie selera, g??b kapu?cianyzewn?trzne li?cie kalafiora?odyg? broku?a, je?eli jej nie zjadamy, itd, itp.

A teraz w??czamy gaz pod przykrytym garnkiem. Tak, zgadza si?, jeszcze nie wlewamy wody. Przecie? przypalamy cebulk? i pora. Dajmy chwil? na uwolnienie wszystkich aromat?w i po jaki? 5 minutach do garnka wlejmy duuuu?? ilo?? wody. Nasz wywar b?dzie si? d?ugo gotowa? wi?c cz??? wody odparuje.

dopiero na koniec s?l. Albo sos sojowy. Lub pasta miso. Do smaku.


Notatki

Potem porcjujemy, mo?na wywar zamrozi?, albo wrz?cy wla? do s?oika, zakr?tka si? zassie i zawekuje, a my mamy baz? do zup.

Keywords: baza do zup, bulion, szybkie danie, wywar warzywny, u?atwienie w kuchni