Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Wywar warzywny pełen aromatów

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska

Opis

Jego przygotowanie jest banalnie proste i opiera się na czyszczeniu lodówki. Wrzucamy do wody wszystkie warzywa które mamy. Nie przesadźcie tylko z ilością marchewki, bo zupa będzie za słodka.

Znacie sposób z opalaniem cebuli przed wrzuceniem jej do rosołu? Po co ją opalać, skoro można przypalić ją na dnie garnka, a na niej położyć inne warzywa i w ten sposób i one przejdą dymem?


Składniki

Przykładowe warzywa na wywar:

Marchewka

Pietruszka

Seler Naciowy

Kalarepa

Pasternak

Seler

Cebula

Por

Czosnek

Ziele Angielskie, pieprz, liść laurowy

Kurkuma lub imbir

Sól/Sos sojowy/ Pasta miso


Instrukcja

Na dnie garnka układam przekrojoną na pół cebulępora oraz czosnek. Na nich układam pozostałe warzywa (marchewka, pietruszka, pasternak, seler) – przekrojone wzdłuż. Chodzi o to, żeby powierzchnia styczności z wodą była jak największa, bo chcemy uwolnić cały aromat i wszystkie wartości.

Można dorzucić pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kawałek kurkumy lub imbiru, a jak ktoś lubi ostrzej to można dodać i papryczkę chilli.

Można dodać selera naciowego, kalarepkę, cykorię (uwielbiam gotowaną cykorię) i kawałek kapusty lub kilka brukselek. A dodatkowo natkę marchwi, liście selera, głąb kapuścianyzewnętrzne liście kalafiorałodygę brokuła, jeżeli jej nie zjadamy, itd, itp.

A teraz włączamy gaz pod przykrytym garnkiem. Tak, zgadza się, jeszcze nie wlewamy wody. Przecież przypalamy cebulkę i pora. Dajmy chwilę na uwolnienie wszystkich aromatów i po jakiś 5 minutach do garnka wlejmy duuuużą ilość wody. Nasz wywar będzie się długo gotował więc część wody odparuje.

dopiero na koniec sól. Albo sos sojowy. Lub pasta miso. Do smaku.


Notatki

Potem porcjujemy, można wywar zamrozić, albo wrzący wlać do słoika, zakrętka się zassie i zawekuje, a my mamy bazę do zup.

Keywords: baza do zup, bulion, szybkie danie, wywar warzywny, ułatwienie w kuchni