Opis
Jego przygotowanie jest banalnie proste i opiera si? na czyszczeniu lod?wki. Wrzucamy do wody wszystkie warzywa kt?re mamy. Nie przesad?cie tylko z ilo?ci? marchewki, bo zupa b?dzie za s?odka.
Znacie spos?b z opalaniem cebuli przed wrzuceniem jej do roso?u? Po co j? opala?, skoro mo?na przypali? j? na dnie garnka, a na niej po?o?y? inne warzywa i w ten spos?b i one przejd? dymem?
Składniki
Przyk?adowe warzywa na wywar:
Marchewka
Pietruszka
Seler Naciowy
Kalarepa
Pasternak
Seler
Cebula
Por
Czosnek
Ziele Angielskie, pieprz, li?? laurowy
Kurkuma lub imbir
S?l/Sos sojowy/ Pasta miso
Instrukcja
Na dnie garnka uk?adam przekrojon? na p?? cebul?, pora oraz czosnek. Na nich uk?adam pozosta?e warzywa (marchewka, pietruszka, pasternak, seler) – przekrojone wzd?u?. Chodzi o to, ?eby powierzchnia styczno?ci z wod? by?a jak najwi?ksza, bo chcemy uwolni? ca?y aromat i wszystkie warto?ci.
Mo?na dorzuci? pieprz, ziele angielskie, li?? laurowy, kawa?ek kurkumy lub imbiru, a jak kto? lubi ostrzej to mo?na doda? i papryczk? chilli.
Mo?na doda? selera naciowego, kalarepk?, cykori? (uwielbiam gotowan? cykori?) i kawa?ek kapusty lub kilka brukselek. A dodatkowo natk? marchwi, li?cie selera, g??b kapu?ciany, zewn?trzne li?cie kalafiora, ?odyg? broku?a, je?eli jej nie zjadamy, itd, itp.
A teraz w??czamy gaz pod przykrytym garnkiem. Tak, zgadza si?, jeszcze nie wlewamy wody. Przecie? przypalamy cebulk? i pora. Dajmy chwil? na uwolnienie wszystkich aromat?w i po jaki? 5 minutach do garnka wlejmy duuuu?? ilo?? wody. Nasz wywar b?dzie si? d?ugo gotowa? wi?c cz??? wody odparuje.
I dopiero na koniec s?l. Albo sos sojowy. Lub pasta miso. Do smaku.
Notatki
Potem porcjujemy, mo?na wywar zamrozi?, albo wrz?cy wla? do s?oika, zakr?tka si? zassie i zawekuje, a my mamy baz? do zup.
Keywords: baza do zup, bulion, szybkie danie, wywar warzywny, u?atwienie w kuchni