Opis
Mocno czekoladowe trufle z kaszy jaglanej i gorzkiej czekolady.
Składniki
2 tabliczki (po 100 g) gorzkiej czekolady (minimum 60% kakao)
1 filiżanka (200 ml) kaszy jaglanej ugotowanej
około 1/3 filiżanki mleka roślinnego
kakao (do posypania)
ja dodałam jeszcze orzechy i płatki migdałowe
Instrukcja
Czekoladę połam na kostki i wrzuć do garnka. Dodaj mleko roślinne i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści.
Dodaj filiżankę ugotowanej do miękkości kaszy jaglanej. Wymieszaj dokładnie i wszystko razem zblenduj (ja używam ręcznego blendera) na gęsty krem.
Po przestygnięciu wstaw krem do lodówki. Gdy masa zgęstnieje na tyle, że da się z niej lepić kulki, nabieraj łyżeczką niewielkie kawałki, wilgotnymi dłońmi lep kulki i układaj na talerzu.
Na sitko wsyp kakao i posypuj trufle albo nasyp kakao na talerzyk i obtaczaj w nim kulki. Schłódź w lodówce.
Notatki
Kasza jaglana ma najwięcej żelaza ze wszystkich kasz. Działa rozgrzewająco i odśluzawiająco. Jest to wyjątkowo cenne w okresie jesienno – zimowym, gdy wszystkich męczą przeziębienia.
Nutrition
- Serving Size:1
- Calories:67
- Fat:3,7
- Carbohydrates:6,7
- Fiber:0,9
- Protein:1,4
Keywords: czekolada, halloween, jaglane trufle czekoladowe, zdrowe przekąski