Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon
Przekąska na halloween

Jaglane trufle czekoladowe

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska
  • Porcje:25-30 1x

Opis

Mocno czekoladowe trufle z kaszy jaglanej i gorzkiej czekolady.


Składniki

Scale

2 tabliczki (po 100 g) gorzkiej czekolady (minimum 60% kakao)

1 filiżanka (200 ml) kaszy jaglanej ugotowanej

około 1/3 filiżanki mleka roślinnego

kakao (do posypania)

ja dodałam jeszcze orzechy i płatki migdałowe


Instrukcja

Czekoladę połam na kostki i wrzuć do garnka. Dodaj mleko roślinne i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści.

Dodaj filiżankę ugotowanej do miękkości kaszy jaglanej. Wymieszaj dokładnie i wszystko razem zblenduj (ja używam ręcznego blendera) na gęsty krem.

Po przestygnięciu wstaw krem do lodówki. Gdy masa zgęstnieje na tyle, że da się z niej lepić kulki, nabieraj łyżeczką niewielkie kawałki, wilgotnymi dłońmi lep kulki i układaj na talerzu.

Na sitko wsyp kakao i posypuj trufle albo nasyp kakao na talerzyk i obtaczaj w nim kulki. Schłódź w lodówce.


Notatki

Kasza jaglana ma najwięcej żelaza ze wszystkich kasz. Działa rozgrzewająco i odśluzawiająco. Jest to wyjątkowo cenne  w okresie jesienno – zimowym, gdy wszystkich męczą przeziębienia.


Nutrition

  • Serving Size:1
  • Calories:67
  • Fat:3,7
  • Carbohydrates:6,7
  • Fiber:0,9
  • Protein:1,4

Keywords: czekolada, halloween, jaglane trufle czekoladowe, zdrowe przekąski