Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Tarta dyniowa, która smakuje wszystkim

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska

Opis

Najlepsza jest na zimno. Nie specjalnie wiem jak smakuje drugiego dnia, bo … jak mówiłam, to tarta dyniowa, która smakuje wszystkim!


Składniki

Scale

Spód (wg. przepisu Marty Gessler)

90 g masła

3 łyżki wody

1 łyżka cukru

1 łyżka oleju

150 g mąki

szczypta soli

Masa dyniowa

2 łyżki zmielonych wiórek kokosowych (można je zmielić na początku w pustym blenderze)

400 ml mleka roślinnego

400g pure z dyni

1/2 szklanki cukru

3 jajka

1 płaska łyżeczka świeżo startego imbiru

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli

szczypta gałki muszkatołowej


Instrukcja

Spód:

Masło, wodę, olej, cukier i sól wrzucam do żaroodpornej miski i wstawiam ją do rozgrzanego piekarnika; gdy masło się roztopi miskę wyjmuję, szybko dodaję mąkę i mieszam drewnianą łyżką.

Gdy uzyskam jednolitą kulkę ciasta rozprowadzam je w formie do tarty, nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika o temperaturze 200 stopni na 15 minut (dzięki temu spód będzie chrupiący).

Masa dyniowa:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (ja to robię przy pomocy blendera).

Ciasto powoli wylewamy na podpieczony już spód (masa jest rzadka, a powinna wypełnić cały spód, więc uważajcie, bo jak się rozleje w piekarniku to potem się pali i śmierdzi).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy około 40 minut. Przy poruszeniu blaszką masa nie powinna się przelewać.


Keywords: ciasto, domowe wypieki, dynia, kruche ciasto, tarta dyniowa