Składniki
3 jabłka
1/2 szklanki migdałów
3 jajka (podzielone na żółtko i białko)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml kefiru
szczypta cynamonu
1 łyżeczka rodzynek
Instrukcja
1/ Jabłka obrałam, pokroiłam na drobne kawałki.
2/ Ubiłam pianę z białek ze szczyptą soli.
3/ Rodzynki zalałam odrobiną gorącej wody, żeby zmiękły. Zmieliłam migdały na mąkę i wymieszałam ją z żółtkami, proszkiem do pieczenia, kefirem i cynamonem.
4/ Dodałam jabłka i posiekane rodzynki, a na koniec delikatnie wmieszałam pianę z białek. Smażyłam na oleju rzepakowym, następnie przełożyłam na ręcznik papierowy.
5/ Na talerzu opruszyłam cukrem pudrem.
Keywords: zdrowe słodycze, deser, mąka migdałowa, przekąska, przepis, racuchy, jabłka