Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Racuchy z jabłkami z mąki migdałowej

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska

Składniki

Scale

3 jabłka

1/2 szklanki migdałów

3 jajka (podzielone na żółtko i białko)

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

200 ml kefiru

szczypta cynamonu

1 łyżeczka rodzynek


Instrukcja

1/ Jabłka obrałam, pokroiłam na drobne kawałki.

2/ Ubiłam pianę z białek ze szczyptą soli.

3/ Rodzynki zalałam odrobiną gorącej wody, żeby zmiękły. Zmieliłam migdały na mąkę i wymieszałam ją z żółtkami, proszkiem do pieczenia, kefirem i cynamonem.

4/ Dodałam jabłka i posiekane rodzynki, a na koniec delikatnie wmieszałam pianę z białek. Smażyłam na oleju rzepakowym, następnie przełożyłam na ręcznik papierowy.

5/ Na talerzu opruszyłam cukrem pudrem.


Keywords: zdrowe słodycze, deser, mąka migdałowa, przekąska, przepis, racuchy, jabłka