Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon
Kotlety z selera

Kotlety z selera

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska

Składniki

Scale

2 selery

50 g żółtego sera

2 jajka

1 cebula

bułka tarta

sól, pieprz, papryka (kto co chce :))

olej


Instrukcja

Cebulę siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju lub oliwy, żeby nabrała aromatu. Selery i żółty ser ucieramy na drobnej tarce.

Przestudzoną cebulę dodajemy do selera i sera, wbijamy jajka, dodajemy przyprawy i mieszamy. Następnie formujemy kotleciki, które obtaczamy w tartej bułce. Na blaszce do pieczenia kładziemy papier i smarujemy go olejem.

Układamy kotleciki i … teraz uwaga, mój patent (bo jak smarowałam pędzelkiem to zawsze ta bułka się kleiła, kotlety się rozpłaszczały, itd).

Przekładam kotleciki na drugą stronę – ich aktualna góra wystarczająco nasączyła się olejem:) I wstawiam do piekarnika na około 30 minut do 170 stopni.


Keywords: żywienie dzieci, dna moczanowa, kotlety z piekarnika, warzywne inspiracje, wege kuchnia, wege