Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon
Zabajona jaglanka z owocami

Zabajona jaglanka z owocami

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska
  • Porcje:41x

Składniki

Scale

1/2 szklanki kaszy jaglanej

1,5 szklanki wody

4 żółtka

4 łyżki syropu daktylowego

1 szklanka owoców (ja miałam zamrożone maliny, jagody i jeżyny)

1 garść skruszonych migdałów


Instrukcja

1/ Kaszę jaglaną przepłucz wrzątkiem i ugotuj w wodzie.

2/ Ubij żółtka z syropem daktylowym (zrób taki jakby kogiel mogiel – tylko zdrowszy bo bez cukru)

3/ Przygotuj kokilki lub naczynie w którym możesz coś zapiekać – na dno wyłóż ugotowaną kaszę jaglaną, na nią wsyp owoce, polej to koglem – moglem, posyp kruszonymi migdałami i zapiecz około 20 min. w 170 stopniach.



Nutrition

  • Serving Size:1
  • Calories:253,5
  • Fat:10,3
  • Carbohydrates:30,75
  • Fiber:3,7
  • Protein:8,05

Keywords: kasza jaglana, migdały, dieta ciężarnych, zdrowe śniadanie, zdrowe słodycze