Składniki
500g kaszy gryczanej niepalonej
2 garście słonecznika
2–3 łyżeczki soli himalajskiej
woda (zalewamy kaszę 0,5 cm nad ziarna)
Instrukcja
Kaszę zalej wodą i zostaw na dobę lub dwie. W tym czasie pod wodą rozpoczyna się proces fermentacji i powstaje nasz zakwas.
Po 1-2 dniach moczenia zblenduj kaszę (lub przeciśnij ją przez wolnoobrotową wyciskarkę).
Dodaj słonecznik i sól.
Foremkę do chleba wyłóż papierem do pieczenia (można go natłuścić).
Przelej ciasto na chleb i zostaw jeszcze na godzinkę.
Chleb piecz w 200 stopniach przez około godzinę (ja sprawdzam, czy po włożeniu do ciasta patyczek do szaszłyka jest wilgotny czy suchy).
Keywords: biała kasza gryczana, chleb na zakwasie, domowe wypieki, kasza gryczana niepalona, pieczywo bezglutenowe