Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Chleb z kaszy gryczanej

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska

Składniki

Scale

500g kaszy gryczanej niepalonej

2 garście słonecznika

23 łyżeczki soli himalajskiej

woda (zalewamy kaszę 0,5 cm nad ziarna)


Instrukcja

Kaszę zalej wodą i zostaw na dobę lub dwie. W tym czasie pod wodą rozpoczyna się proces fermentacji i powstaje nasz zakwas.

Po 1-2 dniach moczenia zblenduj kaszę (lub przeciśnij ją przez wolnoobrotową wyciskarkę).

Dodaj słonecznik i sól.

Foremkę do chleba wyłóż papierem do pieczenia (można go natłuścić).

Przelej ciasto na chleb i zostaw jeszcze na godzinkę.

Chleb piecz w 200 stopniach przez około godzinę (ja sprawdzam, czy po włożeniu do ciasta patyczek do szaszłyka jest wilgotny czy suchy).


Keywords: biała kasza gryczana, chleb na zakwasie, domowe wypieki, kasza gryczana niepalona, pieczywo bezglutenowe