Składniki
2 marchewki,
2 pietruszki
1 średni seler
1 Por
1 Brokuł
2 ząbki czosnku
400 ml bulionu warzywnego
3 łyżki pestek dyni
Olej z pestek dyni (nie koniecznie)
sól, pieprz, szczypta kuminu (inaczej kminu rzymskiego)
ewentualnie jogurt naturalny, pestki dyni, olej z pestek dyni i natka pietruszki do dekoracji
Instrukcja
Pora i czosnek pokrój na cienkie plasterki.
Warzywa obierz, opłucz, następnie poszatkuj w blenderze lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
W garnku rozgrzej olej, wrzuć warzywa i usmaż przez chwilę aż będą lekko szkliste.
Wlej bulion i gotuj do miękkości warzyw, przestudź i zmiksuj.
Podpraż pestki dyni.
Dopraw solą, pieprzem i szczyptą kminu (ale nie za dużo, bo duża ilość tej przyprawy może zepsuć danie).
Na talerzy polej olejem z pestek dyni, posyp natką pietruszki i prażonymi pestkami dyni.
Keywords: brokuł, zupa, zdrowy obiad, zupa krem z brokułów, wegetariańskie