Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Zupa krem z brokułów

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska

Składniki

Scale

2 marchewki,

2 pietruszki

1 średni seler

1 Por

1 Brokuł

2 ząbki czosnku

400 ml bulionu warzywnego

3 łyżki pestek dyni

Olej z pestek dyni (nie koniecznie)

sól, pieprz, szczypta kuminu (inaczej kminu rzymskiego)

ewentualnie jogurt naturalny, pestki dyni, olej z pestek dyni i natka pietruszki do dekoracji


Instrukcja

Pora i czosnek pokrój na cienkie plasterki.

Warzywa obierz, opłucz, następnie poszatkuj w blenderze lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

W garnku rozgrzej olej, wrzuć warzywa i usmaż przez chwilę aż będą lekko szkliste.

Wlej bulion i gotuj do miękkości warzyw, przestudź i zmiksuj.

Podpraż pestki dyni.

Dopraw solą, pieprzem i szczyptą kminu (ale nie za dużo, bo duża ilość tej przyprawy może zepsuć danie).

Na talerzy polej olejem z pestek dyni, posyp natką pietruszki i prażonymi pestkami dyni.


Keywords: brokuł, zupa, zdrowy obiad, zupa krem z brokułów, wegetariańskie