Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Ajerkoniak

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska

Składniki

Scale

8 żółtek

2 szklanki cukru (w oryginalnym przepisie są: 1 szkl. normalnego, a 1 cukru pudru)

kilka kropli ekstraktu waniliowego

1/2 l mleka

250 ml spirytusu


Instrukcja

1/ Jajka umyj płynem do mycia naczyń (aby pozbyć się ryzyka Salmonelli).

2/ Jeżeli masz thermomix nastaw na 7 minut, 70 stopni obroty 3. Jeżeli nie, skorzystaj z kąpieli wodnej. Tzn. wstaw w garnku wodę, nad nią połóż miskę w której będziesz mieszać ajerkoniak. Ważne, żeby mieszać dokładnie, inaczej mogą zrobić się grudki.

3/ Żółtka utrzyj z cukrem. Po 3 minutach mieszania powoli wlewaj mleko i spirytus ciągle mieszając (lub pozostaw to thermomixowi). Jeżeli masz ochotę i lubisz, dodaj ekstrakt waniliowy.

4/ Po 7 minutach ajerkoniak jest gotowy. Przepyszny na ciepło i na zimno. W chłodzie może stać przez 2 tygodnie.


Keywords: ajerkoniak, jajka, drink, koktajl z alkoholem, przepis, spirytus