Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Szybkie i proste cytrynowe risotto

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska

Składniki

Scale

110 g ryżu arborio (szklanka)

1 cebula

200 ml ciepłego bulionu warzywnego

100 ml białego wina

1 cytryna ekologiczna (będziemy trzeć skórkę)

1 szczypta szafranu

1 szczypta kurkumy

1 szczypta mielonego imbiru

1 szczypta gałki muszkatołowej

2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (lub tartego parmezanu)

1 łyżeczka tymianku, najlepiej cytrynowego

50g łososia

50g zielonego groszku (najlepiej w strąkach)

oliwa

sól, pieprz (może być cytrynowy)

natka pietruszki


Instrukcja

1/ W sporym garnku rozgrzej oliwę i duś na niej cebulkę.

2/ Do zeszklonej cebuli wsyp ryż i zalej 200 ml wina, sokiem z 1/2 cytryny i otartą skórką z cytryny. Często mieszaj. Gdy wchłonie się wino dolewaj stopniowo bulion. Nie zapominaj o mieszaniu.

3/ Dodaj płatki drożdżowe, sól, tymianem, szafran, kurkumę, imbir i gałkę muszkatołową.

4/ Groszek w strąkach podsmaż na niewielkiej ilości oliwy, jeżeli jest to groszek łuskany ugoruj w niewielkiej ilości wody, dodaj do risotto (część można zostawić do posypania na wierzch)

5/ Łososia ugrilluj lub ugotuj na parze, podziel na kawałki i dodaj do risotto.

6/ Dopraw miętą, natką pietruszki i pieprzem na talerzu.


Notatki

W zależności od tego, czy do naszej potrawy dodamy płatki drożdżowe czy parmezan i łososia, mamy przepis na danie wegańskie lub nie. Obie wersje cytrynowego risotto są smaczne i wartościowe.

Nieaktywne płatki drożdżowe mają m.in. bardzo dużo witamin z grupy B, żelaza i cynku. I ten ich fantastyczny aromat…

Keywords: danie wegańskie, danie wegetariańskie, kolacja, łosoś, obiad, risotto, risotto cytrynowe, risotto z łososiem