Składniki
Ciasto:
125 g masła
1 żółtko
250 g mąki (dałam 1:1 pszenną i orkiszową)
40 g cukru (dałam kokosowy)
5g drożdży
Szczypta soli
Masa orzechowa:
1 szklanka cukru pudru (ja daję 2/3 szklanki)
1 szklanka śmietanki kremówki
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
Instrukcja
Ciasto:
Utrzyj masło na tarce z grubymi oczkami, obtaczając je w mące i cukrze.
Dodałam pokruszone drożdże, żółtko i sól
Ciasto szybko zagnieć i odstaw do lodówki.
Po conajmniej pół godzinie rozłóż ciasto cienko na blaszce (można zrobić kształt jajka lub każdy inny dowolny). Z części ciasta zrób boki, aby utrzymywały później masę. Następnie ciasto znowu wstaw do lodówki.
Piecz w 170 stopniach około 20 minut (aby ciasto miało ciemno słomkowy kolor).
Masa orzechowa:
Zagotuj składniki w rondelku, dokładnie mieszając, aż zabulgoczą.
Gorącą masę przelej na mazurki i udekoruj je nim masa zastygnie.
Keywords: mazurek z masą orzechową, niezdrowe słodycze, Wielkanoc, smaki dzieciństwa