Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon
mazurek z masą orzechową

Najlepszy mazurek z masą orzechową

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska

Składniki

Scale

Ciasto:

125 g masła

1 żółtko

250 g mąki (dałam 1:1 pszenną i orkiszową)

40 g cukru (dałam kokosowy)

5g drożdży

Szczypta soli

Masa orzechowa:

1 szklanka cukru pudru (ja daję 2/3 szklanki)

1 szklanka śmietanki kremówki

1 szklanka zmielonych orzechów włoskich


Instrukcja

Ciasto:

Utrzyj masło na tarce z grubymi oczkami, obtaczając je w mące i cukrze.

Dodałam pokruszone drożdże, żółtko i sól

Ciasto szybko zagnieć i odstaw do lodówki.

Po conajmniej pół godzinie rozłóż ciasto cienko na blaszce (można zrobić kształt jajka lub każdy inny dowolny). Z części ciasta zrób boki, aby utrzymywały później masę. Następnie ciasto znowu wstaw do lodówki.

Piecz w 170 stopniach około 20 minut (aby ciasto miało ciemno słomkowy kolor).

Masa orzechowa:

Zagotuj składniki w rondelku, dokładnie mieszając, aż zabulgoczą.

Gorącą masę przelej na mazurki i udekoruj je nim masa zastygnie.


Keywords: mazurek z masą orzechową, niezdrowe słodycze, Wielkanoc, smaki dzieciństwa