Składniki
2/3 szklanki suchej soczewicy (mocz przez kilka godzin zmieniając wodę)
2 cebule
1 kostka wędzonego tofu
2 łyżki sezamu
sos sojowy
majeranek
olej
Instrukcja
Soczewicę mocz kilkukrotnie zmieniając w niej wodę, następnie ugotuj do miękkości (jeżeli chcesz posolić, zrób to pod sam koniec gotowania).
Na suchej patelni upraż sezam i przesyp go do miseczki.
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Następnie wrzuć do niej pokrojone w kostkę tofu.
Cebulę z tofu wymieszaj z soczewicą, dopraw sosem sojowym i majerankiem, posyp prażonym sezamem.
Podawaj z sałatą lub innym surowym warzywem:)
Notatki
Jeżeli nie chcecie jeść tofu, możecie zamienić je na ugotowanego pokrojonego w kostkę … ziemniaka! W ten sposób uzupełnicie w posiłku brakujące w soczewicy aminokwasy.
Zdradzę również, że danie smaczne jest także na zimno, jako sałatka!
Nutrition
- Serving Size:2
- Calories:908
- Fat:33
- Carbohydrates:88
- Fiber:17,7
- Protein:59
Keywords: czarna soczewica, lunch, sałatka, szybki obiad, sezam