Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Obiad z czarną soczewicą

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska
  • Porcje:21x

Składniki

Scale

2/3 szklanki suchej soczewicy (mocz przez kilka godzin zmieniając wodę)

2 cebule

1 kostka wędzonego tofu

2 łyżki sezamu

sos sojowy

majeranek

olej


Instrukcja

Soczewicę mocz kilkukrotnie zmieniając w niej wodę, następnie ugotuj do miękkości (jeżeli chcesz posolić, zrób to pod sam koniec gotowania).

Na suchej patelni upraż sezam i przesyp go do miseczki.

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Następnie wrzuć do niej pokrojone w kostkę tofu.

Cebulę z tofu wymieszaj z soczewicą, dopraw sosem sojowym i majerankiem, posyp prażonym sezamem.

Podawaj z sałatą lub innym surowym warzywem:)


Notatki

Jeżeli nie chcecie jeść tofu, możecie zamienić je na ugotowanego pokrojonego w kostkę … ziemniaka! W ten sposób uzupełnicie w posiłku brakujące w soczewicy aminokwasy.

Zdradzę również, że danie smaczne jest także na zimno, jako sałatka!


Nutrition

  • Serving Size:2
  • Calories:908
  • Fat:33
  • Carbohydrates:88
  • Fiber:17,7
  • Protein:59

Keywords: czarna soczewica, lunch, sałatka, szybki obiad, sezam