Składniki
papier ryżowy
1 miseczka ugotowanego makaronu (może być soba, z fasoli, ryżowy lub jakikolwiek inny – cienkie niteczki).
1 garść grzybów mun
1 marchewka
1 ogórek
szczypiorek
1/2 kapusty pekińskiej
kilka listków mięty
2 garście pokrzywy
Sos słodko – kwaśny do serwowania
Instrukcja
Grzyby mun zalej szklanką wody i gotuj około 15 min, następnie pokrój je w paseczki.
Podobnie pokrój marchewkę, ogórka (można np. nożem szczelinowym)), kapustę pekińską i miętę, skrop je lekko sokiem z cytryny i sosem sojowym.
Arkusz papieru ryżowego pomocz w wodzie w szerokiej misce (sekundeczkę) i rozłóż na desce.
Ułóż na jego środku garstkę składników, zawiń boki jak w krokiecie. Jeden bok nawiń na składniki, potem złóż dwie strony przeciwległe, następnie zawiń czwarty bok.
Można zjadać je już…. lub
Można usmażyć na niewielkiej ilości oleju (wcale nie muszą być smażone w bardzo głębokim tłuszczu, ważne aby zakryć dno patelni, inaczej delikatne ciasto przywrze i się podrze).
Upieczone spring rollsy odsączyć na ręczniku papierowym.
Podawaj z sosem słodko kwaśnym.
Keywords: danie wegańskie, danie wegetariańskie, zdrowa dieta, spring rolls, pokrzywa