Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon
Spring rolls z pokrzywą

Spring rolls z pokrzywą

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska

Składniki

Scale

papier ryżowy

1 miseczka ugotowanego makaronu (może być soba, z fasoli, ryżowy lub jakikolwiek inny – cienkie niteczki).

1 garść grzybów mun

1 marchewka

1 ogórek

szczypiorek

1/2 kapusty pekińskiej

kilka listków mięty

2 garście pokrzywy

Sos słodko – kwaśny do serwowania


Instrukcja

Grzyby mun zalej szklanką wody i gotuj około 15 min, następnie pokrój je w paseczki.

Podobnie pokrój marchewkę, ogórka (można np. nożem szczelinowym)), kapustę pekińską i miętę, skrop je lekko sokiem z cytryny i sosem sojowym.

Arkusz papieru ryżowego pomocz w wodzie w szerokiej misce (sekundeczkę) i rozłóż na desce.

Ułóż na jego środku garstkę składników, zawiń boki jak w krokiecie. Jeden bok nawiń na składniki, potem złóż dwie strony przeciwległe, następnie zawiń czwarty bok.

Można zjadać je już…. lub

Można usmażyć na niewielkiej ilości oleju (wcale nie muszą być smażone w bardzo głębokim tłuszczu, ważne aby zakryć dno patelni, inaczej delikatne ciasto przywrze i się podrze).

Upieczone spring rollsy odsączyć na ręczniku papierowym.

Podawaj z sosem słodko kwaśnym.


Keywords: danie wegańskie, danie wegetariańskie, zdrowa dieta, spring rolls, pokrzywa