Składniki
1/2 szklanki kaszy bulgur (powstaje ona z pszenicy durum – najbardziej wartościowej odmiany)
1 cukinia
1 czerwona cebula (czerwona dla koloru sałatki)
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki tartego twardego sera (lub płatków drożdżowych w wersji wegańskiej)
odrobina oleju do podsmażenia cebuli
Sos:
1 główka sałaty
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
Instrukcja
Kaszę bulgur ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Cebulę posiekaj, cukinię pokrój w półplasterki.
Rozgrzej patelnię i podpraż na niej pestki słonecznika, gdy będą dobre, przesyp do miseczki.
Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oleju i podsmaż na nim cebulę, a gdy ta zrobi się szklista dorzuć do niej cukinię i trzymaj na patelni aż zmięknie.
Zmiksuj umytą sałatę z czosnkiem i łyżką oliwy.
Wymieszaj kaszę z cebulą, cukinią, serem i sosem z sałaty. Posyp prażonym słonecznikiem.
Nutrition
- Calories:727
- Fat:27
- Carbohydrates:83
- Fiber:17,2
- Protein:31,4
Keywords: żywienie dzieci, anemia, cukinia, kasza bulgur, kwas foliowy, orkisz, sałata, sałatka z sosem z sałaty