Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Sałatka z sosem z sałaty

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska

Składniki

Scale

1/2 szklanki kaszy bulgur (powstaje ona z pszenicy durum – najbardziej wartościowej odmiany)

1 cukinia

1 czerwona cebula (czerwona dla koloru sałatki)

2 łyżki pestek słonecznika

2 łyżki tartego twardego sera (lub płatków drożdżowych w wersji wegańskiej)

odrobina oleju do podsmażenia cebuli

Sos:

1 główka sałaty

2 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy


Instrukcja

Kaszę bulgur ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie.

Cebulę posiekaj, cukinię pokrój w półplasterki.

Rozgrzej patelnię i podpraż na niej pestki słonecznika, gdy będą dobre, przesyp do miseczki.

Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oleju i podsmaż na nim cebulę, a gdy ta zrobi się szklista dorzuć do niej cukinię i trzymaj na patelni aż zmięknie.

Zmiksuj umytą sałatę z czosnkiem i łyżką oliwy.

Wymieszaj kaszę z cebulą, cukinią, serem i sosem z sałaty. Posyp prażonym słonecznikiem.



Nutrition

  • Calories:727
  • Fat:27
  • Carbohydrates:83
  • Fiber:17,2
  • Protein:31,4

Keywords: żywienie dzieci, anemia, cukinia, kasza bulgur, kwas foliowy, orkisz, sałata, sałatka z sosem z sałaty