Składniki
1 pęczek szparagów
2 łyżki oliwy z oliwek
1 garść migdałów
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka płatków drożdżowych
Instrukcja
Wsyp migdały na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nastawiając go na 180 stopni. Powinny się one prażyć około 15-20 minut, więc możesz je trzymać razem ze szparagami.
Umyj szparagi i obierz je w razie konieczności, włóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i włóż do gorącego już piekarnika na 15 minut.
Gdy migdały będą spieczone i uprażone, a szparagi prawie gotowe, wyjmij migdały przerzuć je do moździerza i rozetrzyj z solą i płatkami drożdżowymi – tak robisz wegański parmezan.
Wyjmij upieczone szparagi, posyp je “warmezanem”.
Keywords: dieta roślinna, dieta wegańska, kwas asparaginowy, szparagi, szybka przekąska, wege, zapiekane szparagi