Drukuj
clockclock iconcutlerycutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebook iconprintprint iconsquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Zapiekane szparagi z wegańskim parmezanem

  • Autor:Kasia Stuhr-Błażejewska

Składniki

Scale

1 pęczek szparagów

2 łyżki oliwy z oliwek

1 garść migdałów

1/3 łyżeczki soli

1 łyżka płatków drożdżowych


Instrukcja

Wsyp migdały na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nastawiając go na 180 stopni. Powinny się one prażyć około 15-20 minut, więc możesz je trzymać razem ze szparagami.

Umyj szparagi i obierz je w razie konieczności, włóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i włóż do gorącego już piekarnika na 15 minut.

Gdy migdały będą spieczone i uprażone, a szparagi prawie gotowe, wyjmij migdały przerzuć je do moździerza i rozetrzyj z solą i płatkami drożdżowymi – tak robisz wegański parmezan.

Wyjmij upieczone szparagi, posyp je “warmezanem”.


Keywords: dieta roślinna, dieta wegańska, kwas asparaginowy, szparagi, szybka przekąska, wege, zapiekane szparagi